OBS: Programmet er med forbehold for fejl og ændringer.

KULTURNATTEN Den 13. okt. 2017 kl. 18.00-00.00

I krig med Tordenskjold Kulturnatten 13. oktober 2017

Sømandsmarked med klatkager, skummende øl og aktiviteter for børn
Kl. 18-24. 
Besøg de små boder i Tøjhusgården, hvor børn kan komme i lære under Tordenskjolds kommando, gå på skattejagt, mens de voksne får skyllet ganen og stillet sulten i fæstningskroen ”Døde Anders”.

Kanoneksercits Kl. 18.00, 19:30, 20:30 og 21:30
Find en plads på tribunen og oplev Fladstrands Artillerie Compagnie fortælle om brugen af en kanon.

Musik om Tordenskjold Kl. 18-24
Ved fæstningskroen “Døde Anders” spiller og synger Morten Nordheim numre inspireret af historier om Tordenskjold og Store Nordiske Krig.

Søslag på Tøjhusmuseets gavl Kl. 18-24
Oplev Tøjhusmuseets gavl blive lyst op med et spektakulært søslag fra Tordenskjolds tid. Lysprojektionen er skabt af No Parking.

Kom ombord på fregatten Shtandart Kl. 18-24
Mærk, duft og oplev hvordan et krigsskib så ud på Tordenskjolds tid. Fregatten ligger i Københavns Havn ved Den Sorte Diamant.

Kanonsalut på fregatten Shtandart Kl. 19.00, 20.00, 21.00 og 22.00
Oplev kanoneksercits på fregatten Shtandart

Kom helt tæt på Tordenskjolds liv Kl. 18:30, 19:30 og 20:30
Kom på en guidet tur i udstillingen Sømagt på 1. sal, hør historien om Tordenskjold og se hans personlige ejendele. Historiker Magnus Olsen fortæller.

Bataljeopvisning i Tøjhusgården Kl. 19:00, 20:00, 21:00 og 22:00
Danmark og Sverige er i krig. Se buldrende kanoner og knitrende musketter fra tribunen, mens hestene vrinsker og tamburerne spiller.

Slaget raser mellem danskere og svenskere. Kom og hør buldrende kanoner og knitrende musketter, mens hestene galopperer og tamburerne spiller. Bl.a. deltager de svenske Bohus Elfsborg Caroliner og Tordenskiolds Soldater Fladstrand. Ved en dansk postering står nogle soldater. Pludseligt dukker der svenske ryttere op foran dem. Begge parter bliver lige overraskede og den lille danske styrke afgiver straks ild mod rytterne. Alarm lyder hos danskerne og vagtstyrken kaldes ud og tager opstilling ved en kanon. Nu dukker også en svensk kanon op og nogle skud afgives fra begge sider. Et par delinger svenske infanterister dukker også op og åbner ild. Da dette ikke giver resultat beordres de svenske ryttere til angreb på danskerne. Danskerne har stået overfor svensk rytteri før og tager hurtigt opstilling i en lille firkant. Det forhindrer rytterne i at komme igennem med angrebet og de trækker til tilbage. Mens danskerne har stået i firkant formation, er det lykkedes det svenske infanteri at komme nærmere og de giver ild da rytterne passerer bag dem. Det skaber tumult blandt danskerne som igen forsøger at møde de angribende svenskere på linie. Rytteriet udnytter situationen og rykker igen frem og presser sig igennem den danske linie, hvor nogle af danskerne har taget flugten, mens andre står tilbage og må møde det svenske infanteri som nu går lige på . … !

Kulturnatten på Tøjhusmuseet er en forsmag på Tordenskioldsdage, som kører hele efterårsferien på Tøjhusmuseet med skuespil, søslag, børneaktiviteter og meget mere fra 15.-22. oktober 2017.
Ændringer i programmet kan forekomme.

TORDENSKIOLDSDAGE

Efterårsferie Den 15.-20. okt. 2017 kl. 11.00-17.00

I hele åbningstiden er der åbne boder og mindre opvisninger i Tøjhusgården, samt involverende aktiviteter for og med børn. Dertil kommer så Tøjhusets planlagte aktiviteter i museet, gården og på sejlskibene ( hvordan tidssætter vi disse ? )

Markedsplads i Tøjhusgården indeholder: Suppebod – Fyrbøder – Marketenderi – Lises kaffehus

Aktiviteter for børn: Lave Sværd – Arme Riddere – Skolestue – Eksercits med kanon – Eksercits med geværer

Militær historisk: Artillerie – Livgarder

Mad og drikke: Døde Anders, Fæstningskroen, Fiskehuset, & Almuens Torv

Program for dagene den 15.-21. okt.

11.00-17.00: Sømandsmarked med klatkager, skummende øl, stegte kyllinger og aktiviteter for børn. Besøg de små boder i Tøjhusgården, hvor børn kan komme i lære under Tordenskjolds kommando, mens de voksne får skyllet ganen og stillet sulten i fæstningskroen.

11.00-15.00: For børn: I Tordenskjolds fodspor. Gå i fodsporene på Tordenskjold og mærk på egen krop, hvad den berømte søhelt skulle gennemgå for at blive admiral.

12.00-17.00: Kom ombord på fregatten Shtandart. Mærk, duft og oplev hvordan et krigsskib så ud på Tordenskjolds tid. Fregatten Shtandart – russisk fregat fra Sct. Petersborg

13.00 og 15.00: Havnevandring: Gå på vandet i krigshavnen. Vidste du, at Bibliotekshaven var en krigshavn på Tordenskjolds tid? Kom med på havnevandring i Europas største militærbase fra renæssancen.

Søndag-tirsdag kl. 14.00: Foredrag på fregatten Shtandart: Brændevin, beskøjter og skibsøl. Skibskosten var grov og ensartet på de gamle orlogsskibe. Den største fare var ikke fjendens kugler – det var at holde fødevarerne friske og spiselige, så mandskabet ikke døde af sygdomme ved museumsinspektør Jakob Seeup.

Onsdag-fredag kl. 14.00: Foredrag på fregatten Shtandart: Tordenskjold – myten og mennesket. Hør om mennesket og myten Tordenskjold, hans imponerende bedrifter og hans voldsomme død i en ung alder ved museumsinspektør Karsten Skjold Petersen.

Torsdag og fredag kl. 18.00-18.45: Skuespil: ”Legenden om Tordenskiold”. Oplev en imponerende teaterforestilling med heste, soldater og buldrende kanoner i Tøjhusgården.

Torsdag og fredag kl. 19.00-20.00: Søslag: Oplev et spektakulært søslag i Københavns Havn. Kom helt tæt på, når den danske fregat brager bredsider af mod to ’svensk’ kaperskib i havnen ved Den Sorte Diamant.

TORDENSKIOLDSDAGE Den 19.-20. okt. 2017 kl. 11.00-20.00 I hele programfladen er der løbende levende musik, historiske boder, opvisninger af de historiske grupper, spændende mad, foredrag og en fantastisk stemning i både Tøjhusgården, på Søren Kierkegaards Plads ved Tøjhuset samt ved skibene i havnen ved Den Sorte Diamant.

  • Vi forbeholder os ret til ændringer i programmet. 
  • Hunde må ikke medbringes i Tøjhusgården. (pga. salutteringer med sortkrudt) 

11.00 HISTORISK OPMARCH ved Scenen i Tøjhusgården. Kong Fredrik IVs Tambourafdeling af 1704, Christianssand Artillerie Compagnie, Bohus Elfsborgs Caroliner, Tordenskiolds Soldater Fladstrand.

Opstilling af alle militære styrker ved scenen (foran publikums tribune) Alle soldater modtager fælles forholdsordre.(Der saluteres afsluttende én salut med flere musketter samtidigt)

OBS: 11.15 De historiske grupper frokost bespises.

11.30 Kanon eksercits af Fladstrands Artilleri Corps. På Søren Kierkegaards Plads. OBS: Der saluteres med kanon. (ét skud)

12.00-17.00 Oplev skibene i havnen. Åbent skib: Shtandart – Rusissk fregat fra Sct. Petersborg, Marilyn Anne – Dansk skonnert fra Struer og Pilgrim – Russisk museumsskib fra Petrozavodsk.

12.00 Skolen kalder børnene i området til klassetime. I Tøjhusgården er alle børn er velkommen til at prøve at gå i skole i år 1717.

12.00 Historisk folkemusik på Almue Torvet ved Tøjhusgården. Nordisk folkemusik v/ Peter Eget, Kevin Lees, Jonas Kongsted og Simon Nyberg.

12.00 “ANGREBET PÅ STRÖMSTAD” – foran publikumstribunen.  

Stor opvisning med kanoner, soldater og rytteri. De historiske gruppers fælles opførelse af det historiske – og for Tordenskiold, fatale angreb på Strømstad i 1717. I juli 1717 får Tordenskiold efterretning om at Karl XII har valgt Strømstad til oplagringsplads for en ny svensk invasion af Norge. Tordenskiold beslutter derfor at angribe Strømstad i forventning om at gentage sin succes med sejren i Dynekilen året forinden. (Der salutteres med kanon – 2 skud)

12.30 Skibskanon eksercits på Skibet Marilyn Anne v/Christiansand Artilleri Compagnie. På skibet Marilyn Anne i havnen opvises kanoneksercits ved kanoner med luntetænding. OBS: Der saluteres med kanon i havnen. (ét skud)

12.30 Fladstrands Tambourer marcherer igennem Tøjhusgården med fuld musik

13:00 Den Spanske Kappe. Militær afstraffelse på ved Frideric den IV’s Livgarde. På Almue Torvet ved Tøjhusgården.

13.00 Tattoo opvisning med musik, salutering og eksercits. Kong Fredrik IV Tambourafdeling fra Fredrikstad laver tattoo ved scenen i Tøjhusgården (foran publikums tribunen)

Kl. 13.00 og 15.00: Havnevandring: Gå på vandet i krigshavnen
Vidste du, at Bibliotekshaven var en krigshavn på Tordenskjolds tid? Kom med på havnevandring i Europas største militærbase fra renæssancen. Start ved Trappetårnet i Tøjhusgården.

13.30 Kanon eksercits af Fladstrands Artilleri Corps. På Søren Kierkegaards Plads. OBS: Der saluteres med kanon. (ét skud)

13.30 ”ÅRET ER 1717” Koncert med Morten Nordheim. På violin Kevin Lees, harmonika Peter Eget, på violin og madolin Jonas Kongsted, guitar Simon Nyberg, guitar og sang Jan Michael Madsen og guitar, tromme, Morten Nordheim.

14.00 Vagtskifte ved indgangs porten til Tøjhusgården på Almue Torvet. Tambourerne spiller, fanerne præsenteres og Fredrik IVs Livgarde laver vagtskifte.

14.00: Foredrag på fregatten Shtandart: Tordenskjold – myten og mennesket v/ museumsinspektør Karsten Skjold Petersen. Hør om mennesket og myten Tordenskjold, hans imponerende bedrifter og hans voldsomme død i en ung alder.

14:30 Tambourer fra Danmark og Norge giver koncert i Tøjhusgården. Det udvidede tambourkorps af tambourer fra Kong Fredrik IV Tambourafdeling og Fladstrands Tambourer spiller for publikum.

14.30 Skibskanon eksercits på Skibet Marilyn Anne v/Christiansand Artilleri Compagnie. På skibet Marilyn Anne ved Den Sorte Diamant opvises kanoneksercits ved kanoner med luntetænding. OBS: Der saluteres med kanon i havnen. (ét skud)

15.00 “ANGREBET PÅ STRÖMSTAD” – stor opvisning med kanoner, soldater og rytteri. De historiske gruppers fælles opførelse af det historiske – og for Tordenskiold, fatale angreb på Strømstad i 1717. I juli 1717 får Tordenskiold efterretning om at Karl XII har valgt Strømstad til oplagringsplads for en ny svensk invasion af Norge. Tordenskiold beslutter derfor at angribe Strømstad i forventning om at gentage sin succes med sejren i Dynekilen året forinden. (Der salutteres med kanon – 2 skud)

15.30 Skolen kalder børnene i området til klassetime. Almuens Torv i Tøjhusgården. Alle børn er velkommen.

15.30 Kanon eksercits af Fladstrands Artilleri Corps. På Søren Kierkegaards Plads. OBS: Der saluteres med kanon. (ét skud)

16:00 Den Spanske Kappe. Militær afstraffelse ved Frideric den IV’s Livgarde.

16.00 Tattoo opvisning med musik, salutering og eksercits. Kong Fredrik IV Tambourafdeling fra Fredrikstad laver tattoo ved scenen (foran publikums tribunen)

16.30 Skibskanon eksercits på Skibet Marilyn Anne v/Christiansand Artilleri Compagnie. På skibet Marilyn Anne ved Den Sorte Diamant opvises kanoneksercits ved kanoner med luntetænding. OBS: Der saluteres med kanon i havnen. (ét skud)

16.30 Fladstrands Tambourer leger Kongen til Bords. Almuens Torv ved Tøjhusgården.

17.00 Klargøring af tribune, skuespil og tilknyttede opvisninger fra hist. grupper. 

17.00 Skuespillere bespises i omklædningen.

17.30 De historiske grupper spiser aftensmad.

18.00 – 18.45 “LEGENDEN om TORDENSKIOLD” – Skuespil på scenen i Tøjhusgården. Året er 1717 – Store Nordiske Krig.

19.00 – 19.45 SØSLAG i KØBENHAVNS HAVN! Tordenskiolds fregat angribes og der udbryder et spektakulært søslag mellem store sejlskibe i havnen. Oplev en 1:1 kopi af en fregat som de så ud på Tordenskiolds tid. (Der salutteres med kanoner)

20.00 Tak for i dag – Hva Dælen Nøler vi Efter!